Статьи

Чи потрібно дотримуватися режиму харчування. Режим харчування

Опубликовано: 21.10.2018

видео Чи потрібно дотримуватися режиму харчування. Режим харчування

Абетка Харчування. Навіщо харчуватися правильно?

Режим харчування дуже важливий для здоров'я нашого організму. Але саме режим харчування більшість людей і не дотримується. Від цього виникають хвороби, ожиріння, і інші неприємності зі здоров'ям. Для початку слід розібратися, який режим можна вважати правильним і чому.


Правильне харчування. Золоті правила / Правильное питание для быстрого похудения

Відповідно до теорії квантової фізики, кожна клітина має свою «мелодію», а звук, як відомо, має хвильову природу, тобто, по суті, клітина існує в якомусь ритмі. Наше тіло, що складається з таких клітин, вразливе до ритмічним змін, оскільки саме є системою, яка існує в певному ритмі. Серце б'ється ритмічно, і порушення його ритму є хворобою - аритмія, відповідно і кров пульсує ритмічно. Всі органи працюють з певною періодичністю і активні в певні години. Тому, дотримуватися режиму харчування просто життєво важливо.


Здорове харчування: міфи vs реальність

Досліди з собакою, що проводяться знаменитим фізіологом Пвловим, показали, як виробляється умовний рефлекс. Прийом їжі в строго певні години сприяє формуванню умовного рефлексу - звички, коли починає вироблятися шлунковий сік по годинах. Для гарного травлення дуже важливо, щоб їжа, надходячи в шлунок, відразу ж була «зустрінута» шлунковим соком, інакше їжа застоюється в шлунку, що викликає тяжкість в шлунку, здуття живота, печію. Пігулка Гастао може бути і допоможе, але краще все ці неприємності профілактувати заздалегідь.

Схема дуже проста:

в певні години, за умови наявності звички харчування по годинах, починає вироблятися шлунковий сік;

  їжа, надходячи в шлунок, піддається відразу ж процесу травлення;

організм, отримуючи їжу вчасно і в необхідній кількості поповнюється будівельним матеріалом для своїх клітин і «не б'є на сполох» - «Не відкладає запаси», а все пускає на їх будівництво. А це дозволяє утримувати вагу, а іноді і худнути.

Яким чином краще скласти свій режим харчування? Дієтологи рекомендують, як оптимальний варіант, 4-6 разове харчування з різницею 4-5 годин максимум і 1,5 - 2 години мінімум між прийомами їжі. Чотирьох разове харчування включає в себе сніданок, обід, полуденок і вечерю. Шести разове харчування складається з сніданку першого, сніданку другого, обіду, полудня, вечері і другого вечері.

Розглянемо чотирьох разове харчування.

Сніданок, після 9-10 годинної перерви, повинен бути білковим і щільним між сім'ю і вісьма годинами ранку. Його процентне співвідношення по відношенню до добового раціону повинно бути 25%.

Обід повинен бути різноманітним і його калорійність 35% від добового раціону. Він повинен складатися з закуски (краще овочевий салат з рослинним маслом), першого (різні супи) і другого (м'ясо, риба з гарніром).

  Полудень може складатися з фруктів, різних напоїв, булочки, печива та ін. Солодощів і його калорійність повинна складати 15% від добового раціону.

Вечеря повинна бути досить легким і складатися з швидко перетравлюваних продуктів, так як уві сні уповільнюються всі процеси, в тому числі і травлення. Повний шлунок стане причиною не глибоке сну і, в зв'язку з цим, поганого відпочинку. Бажано, що б в вечерю не включалися білкові продукти, так як білок стимулює нервову систему, а це перед сном не бажано. Однак в цьому питанні, краще підійти індивідуально і рекомендації не означають прямі вказівки до дії. Вечеря становить 25% від усіх калорій добового раціону, а так же повинен бути мінімум за дві години до сну.

Поговоримо про рекомендовані години прийому їжі. Біологічний годинник нашого організму в цілому підказують, о котрій годині організм найбільш ефективно буде перетравлювати їжу. Кожен наш орган активний в певні години. Існують фази підйому і фази спаду активності органів. Кожна фаза тривати дві години. У фазу спаду органи відновлюються. Саме тому сніданок повинен бути з 7.00 - 9.00 годині, коли шлунок в фазі найбільшої активності. Слідуючи тій же логіці, неважко вирахувати інші години прийоми їжі. Другий сніданок (при шести разовому харчуванні) може бути об 11 годині, а обід з 12.30 до 13.00, а при чотирьох разовому з 12.00 - 13.00. Полудень між 15.00 і 17.00 годинами, вечеря 19.00 - 20.00 і друга вечеря о 21.00 (при шестиразове харчування і складатися з кефіру або іншого кисломолочного продукту).

Ну а щоб розрахувати, коли можна їсти солоденьке без шкоди для здоров'я, потрібно запам'ятати, що підшлункова залоза найбільш активна з 9.00 - 11.00, далі йде фаза спаду з 11.00 - 13.00. Ось і виходить, що солодке можна дозволити на другий сніданок, який повинен бути не менше, ніж через 1,5 -2 години після першого сніданку і до 11.00 годин. На обід солодке краще не їсти, але можна з'їсти на полуденок, який може бути в 17.00.

Підіб'ємо підсумок про все сказане. Організм наш, по суті, ритмічний. Кожен орган має свій годинник активності і спокою, при якому відбувається відновлення. При розрахунку часу прийняття їжі слід врахувати фази активності та спаду, особливо шлунка і підшлункової залози. Їсти слід чотири або шість разів на день, але розподіляючи кількість їжі рівномірно, відповідно до часу доби. Інтервал між прийомами їжі повинен бути не більше 4-5 годин і не менше 1,5 - 2 годин. Розрахувати свій режим харчування необхідно з урахуванням всіх аспектів і виробити звичку їсти строго по годинах. Тоді організм відповість вам вдячністю - буде служити вам довго і справно.

Їжте вчасно і будьте здорові!

  Знайти схожі статті по фразах:

Не менш важливий, ніж саме харчування. Якщо ми говоримо, що дотримуємося здорового харчування, значить ми маємо на увазі і те, що у нас є режим. Інакше харчування не можна вважати здоровим. Навчитися дотримуватися режиму дуже важливо. Почавши дотримуватися режиму харчування одного разу, ми можемо придбати дуже корисну для нашого здоров'я звичку.

В основу режиму харчування, як правило, повинні бути покладені чотири основних принципи.

1. Харчування має бути регулярним. Це означає, що потрібно максимально намагатися їсти в один і той же час. Вся справа в тому, що кожний прийом їжі наш організм супроводжує реакцією - виробленням слини, шлункового соку, жовчі, соку підшлункової залози і т.д. Тут спрацьовують рефлекси - слина і шлунковий сік виділяється у відповідь на запах їжі та ін. Для рефлексів важливу роль відіграє фактор часу. Якщо людина харчується в один і той же час, його організм уже знає, коли це станеться і видає реакцію. Вироблення такого стереотипу дуже важлива для правильного травлення і засвоєння їжі.

2. Харчування має бути дробовим. Ті, хто харчується один або два рази на добу, ризикують своїм здоров'ям. До слова, це небезпечно не тільки для шлунка, але і для серця! Інфаркт міокарда може бути наслідком неправильного, рідкісного, але рясного харчування. А вже панкреатити у рідко харчуються людей і зовсім закономірність. Добре, якщо прийоми їжі розбиті на 4 етапи, а ще краще їсти 6 разів на день, але зате потроху. Це не означає що всі 6 разів потрібно з'їдати повноцінний обід, ні! Той раціон, який людина звикла споживати за 3 прийоми, краще розбити на 6. Організм не буде відчувати голоду, а отже, знижується ризик з'їсти зайве.

3. Потрібно максимально дотримуватися раціональність харчування при кожному прийомі їжі. Як це зрозуміти? Кожен прийом їжі повинен бути збалансований за кількістю білків, жирів, вуглеводів. Не варто забувати про вітаміни і мінеральні речовини.

4. Потрібно стежити за пропорціями споживаної протягом дня їжі. Це означає, що сніданок і обід повинні містити більш 2/3 добової калорійності, вечеря - менше 1/3.

Не менш важливо і дотримання проміжку між останнім прийомом їжі і відходом до сну. Найкраще, якщо цей проміжок становитиме 3-4 години.

Сніданок дуже важливий для організму. Багато людей скаржаться на те, що не можуть їсти вранці. В цьому випадку краще встати трохи раніше і виконати невелику зарядку, пробіжку, прийняти душ. Організм витратить енергію і апетит обов'язково прийде.

Більшість людей грубо порушують режим харчування. Вони слабо снідають, обмежуючись чаєм або кавою. На роботі вони не обідають повноцінно. Найчастіше з'їдаються бутерброди або інший фастфуд. А ось вже коли людина приходить додому, то накидається на їжу як лев. Таке харчування можна вважати дворазовим і це дуже небезпечно. Рясний вечірній прийом їжі загрожує виразкову хворобу, панкреатити та захворюваннями серця. Також може виникнути і атеросклероз, так як концентрація ліпідів в крові підвищується - а прямий зв'язок цього явища з атеросклерозом доведена.

Шлунок і травна система теж страждає, адже рясно виділяється шлунковий сік може руйнувати її. У цьому ж плані небезпечні і рясні прийоми їжі після, припустимо, дієти, суворого посту, або під час свят.

Міра у всьому і режим - це головні правила раціонального харчування. Ми не тільки те, що ми їмо, але і як ми їмо. Не дарма вечерю радять віддати ворогу. Розподіліть основні прийоми їжі на ранок і день, і Ви побачите, що покращиться не тільки загальне самопочуття, а й підтягнеться фігура!

Режим харчування - це поняття комплексне: режимом харчування визначається не тільки загальне число прийомів їжі протягом одного дня (наприклад, триразовий режим харчування), а й енергетична цінність кожного прийому їжі (кількість уживаних калорій), час прийому їжі і навіть тривалість кожного прийому їжі.

Правильний режим харчування

Яким би великим не було різноманіття факторів, що входять в поняття режиму харчування, всі вони підкоряються певним правилам - ці правила і визначають таке поняття, як правильний режим харчування. Правильний режим харчування - це такий режим, який забезпечує максимально ефективну роботу травної системи організму, сприяє найбільш оптимальному обміну речовин   і засвоєнню їжі. Від правильності режиму харчування багато в чому залежить хороше самопочуття, а ось неправильний режим харчування може викликати ряд досить неприємних проблем зі здоров'ям - у першу чергу з боку травної системи. Неправильний режим харчування призводить до різноманітних порушень травлення, здуття живота , Неприємного відчуття тяжкості в шлунку, переїдання і, в цілому, поганого самопочуття.

Найбільш адекватним режимом харчування для дорослих людей вважається триразове або чотириразове харчування, причому проміжок часу між прийомами їжі повинен становити не менше чотирьох-п'яти годин - саме за цей термін вміст шлунка перетравлюється повністю. Ще один варіант нормального режиму харчування - це три основні прийоми їжі в день і кілька «перекусів», в таких випадках проміжок часу між прийомами їжі становить від двох до трьох годин. Є частіше, ніж раз на дві години, дієтологи не рекомендують, оскільки такий режим харчування може порушити природні травні ритми.

Режим харчування і кількість їжі

Режим харчування визначає, зокрема, і кількість їжі, яку людина повинна вживати за один раз. Правильний режим харчування передбачає адекватний розмір порцій - вони не повинні бути занадто маленькими або, навпаки, занадто великими. Занадто велика кількість їжі, вжите за один раз, знижує працездатність людини, провокує відчуття сонливості, млявості, не дозволяє максимально сконцентруватися на роботі. Особливу увагу необхідно звертати і на склад страв: «важка» їжа - зокрема, жирні смажені страви - перетравлюється довше і важче, забезпечуючи додаткову роботу шлунку.

Сніданок обід та вечеря

Правильний режим харчування багато в чому залежить від того, яку їжу людина вживає на сніданок, обід і вечерю. Сніданок, що передбачається нормальним режимом харчування, повинен складатися з тих продуктів, які забезпечують максимум енергії і забезпечують відчуття ситості на достатньо тривалий термін. З цієї точки зору особливо корисні фрукти і овочі як одна з основних складових сніданку: клітковина, яка міститься в свіжих фруктах і овочах, не тільки корисна для здоров'я травної системи в цілому, а й швидко забезпечує відчуття ситості і пригнічує відчуття голоду надовго. Обід - це приблизно третина всіх калорій, які людина повинна вживати протягом дня. Щоб обід не позначався на працездатності, з обіднього меню рекомендується виключити погано перетравлювану їжу. А меню вечері не повинно включати ті продукти, які потенційно здатні порушити травлення і нормальний сон   - тобто спровокувати печію , Підвищене утворення газів і так далі. Тому на вечерю краще не вживати жирну смажену їжу, велика кількість клітковини.

Велике значення для фізичного здоров'я, а також хорошого розумового процесу має нормальне регулярне харчування. Тут відразу виникає цікаве питання про оптимальний режим вживання продуктів в їжу. Сьогодні соціальні умови диктують правильне ставлення до свого здоров'я.

Значення режиму харчування

Фахівцями давно визнано те, що регулярне харчування сприятливо діє на організм. Якщо графік прийняття їжі порушується, то органи травлення перестають нормально функціонувати. Навіть настрій від такого стану речей погіршується. Скажений ритм життя змушує закривати очі на підтримку здоров'я. Велика кількість шкідливих звичок заманюють у свої тенета трудоголіків, які не мають можливості на хвилину зупинитися і подумати про речі, які пов'язані з роботою.

Взагалі правильне упорядкування потоку їжі, що надходить в шлунок, призводить до гарних результатів. Ритмічна і ефективна робота буде забезпечена тільки травленням, яке побудовано за певною системою. Універсального засобу в даній ситуації не існує, так як кожна людина індивідуальна. Тут треба враховувати і вік, і стать і специфіку діяльності. Режим харчування сприяє виділенню слини, травних соків.

Застава - це не тільки розподіл продуктів за часом, але і облік калорійності, тривалості прийому їжі, інтервали між трапезами. Вся енергія, яка допомагає нам рухатися і жити береться з їжі. Організмом підтримується певна температура тіла, правильна робота внутрішніх органів, обмінних процесів.

Найголовніше - дозволяє захистити організм від переїдання. Завжди потрібно споживати таку кількість їжі, яка необхідна для задоволення голоду. Надмірна кількість їжі призводить до ожиріння, розвитку виразки і більш серйозних ускладнень, таких, як захворювання серцево-судинної системи.

Фізіологи говорять про обов'язкову наявність в раціоні риби, м'яса, яєць, фруктів, овочів, бобових і злакових. У певний час деякі елементи з цього набору виключаються, все залежить від прописаної дієти. В ході експериментів було з'ясовано, що найоптимальнішим харчуванням є прийом їжі чотири рази на день з інтервалами о четвертій годині. Тут вже відсутнє почуття голоду, з'являється добре самопочуття, білок починає засвоюватися на 80 відсотків. Хоча можна і збільшити кількість трапез до шести при інфаркті, в період відновлення після операцій, протягом дієт і під час захворювань травного тракту. Зараз про надзвичайну корисність дворазового харчування в день. Вживання їжі розбиває день на сніданок о 11 годині ранку і вечерю, що включає в себе обід, о 17 годині вечора. Якщо говорити про значення чотириразового харчування, то основне завдання такого режиму - це зниження загального навантаження на шлунок. При такому підході знижується сонливість після прийняття їжі, яка так часто виникає в повсякденному житті.

Як скласти режим харчування

Калорійності їжі слід враховувати з національними особливостями і традиціями. Якщо режим харчування становить близько трьох разів на добу, а енергетичні витрати не виходять за рамки звичайних норм, то особливу увагу варто звертати на прийом їжі під час сніданку.

сніданок   завжди зобов'язаний бути ситним. У ньому має міститися 40 відсотків всіх калорій, що приймаються людиною за день. Адже всю силу для роботи на день людський організм черпає з сніданку. обід   є головним моментом прийняття їжі, в ньому має міститися близько 40 відсотків калорій від добової норми. Нескладно підрахувати, що на вечеря   відводяться решту 20 відсотків від загальної денної норми. Якщо переходити на чотириразове харчування, то 10 відсотків від сніданку і обіду просто потрібно відвести на полуденок . Кожну трапезу слід ретельно пережовувати протягом 25 хвилин.

Раціон повинен бути таким, щоб працездатність людини не зменшувалася після прийомів їжі. При виключення корисних речовин з назви продуктів, які споживаються в їжу, з'являється апатія і швидка стомлюваність. Ось чому так важливо включати різні продукти в своє щоденне харчування. Під час прийняття м'яса, риби і молочних продуктів організм отримує білок. Такі речовини необхідні для створення нових клітин організму і підтримки вже існуючих. Овочі багаті клітковиною, яка допомагає виводити кислоти, прискорювати процес виведення шлаків.

Вуглеводи не менш важливі для нормальної роботи всіх життєво важливих систем. Слід вживати в їжу хліб, макарони, неочищений рис, гриби. Щоб перешкоджати ожиріння, потрібно підраховувати загальну кількість споживаних в день калорій.

Рідина сприяє очищенню організму. Газовані напої можуть викликати певний дискомфорт. Ухвалення рідини під час трапези не несе негативних ефектів.

Існують правила здорового харчування, що впливають на якість трапез.

По перше , Слід строго дотримуватися режиму харчування. Тільки систематичний підхід дасть хороші результати. Організм звикне, що їжа надходить в певний час, після чого вже буде готовий до найбільш ефективної її переробці. По-друге , Не слід приймати їжу під час перерв між трапезами. Належний інтервал становить мінімум чотири години. Якщо приймати їжу різними перекусами, то травна система стане працювати неправильно і зі збоями, так як буде завантажена цілий день. По-третє , Слід їсти тільки під час почуття голоду. Щоб не бути обдуреними зайвий раз, треба прийняти всередину 200 грам води за 30 хвилин до початку трапези. Тут позбавляються від непотрібного кількості калорій. По-четверте , Не треба їсти їжу при захворюваннях, температурі і інших фізичних ослабленим. Краще замінити при цьому їжу водою. Прийнята під час хвороби їжа відніме у організму ресурси на боротьбу.

Схожі статті

Новости

Где купить автомобильный держатель для телефона

Аксессуары сейчас делают практически для всего. Человеку всегда были интересны вещи, которые доставляют ему удобство, а когда в придачу этот аксессуар дает безопасность, то эти вещи становятся хитами

Великие актеры не получившие оскар
С приходом осени на горизонте появляются первые номинанты нового сезона премии Оскар. Сейчас много шума вокруг фильмов "Дикий", "Судья", "Исчезнувшая" и ряда других фильмов, которые будут выпущены в

Федеральное агентство по техническому регулированию
РОССИЙСКАЯ НАЦИОНАЛЬНАЯ СИСТЕМА Метрологию, стандартизацию и сертификацию следует рассмотривать и как инструменты технического регулирования. Техническое регулирование в России обусловлено ее желанием

В Волгограде на выборах в гордуму на 10.00 проголосовали чуть больше 3% избирателей
Явка на выборах депутатов Волгоградской городской думы по состоянию на 10.00 составила 3,16%. Как сообщает ИА «Высота 102», такие данные опубликовала ТИК Дзержинского района, которая выполняет полномочия

Бюллетени для голосования
Основной принцип голосования на общих собраниях акционеров (ОСА) закреплен в Федеральном законе от 26 декабря 1995 г. № 208-ФЗ «Об акционерных обществах» (далее – Закон об АО) и звучит, как «одна голосующая

Великие актеры у которых нет оскара
В этой публикации мы подробно поговорим об исполнителях, не обласканных признанием профессионалов. Перед вами предстанут актеры, у которых нет «Оскара». У эпатажного любимца женщин, обладателя

Обращение депутата к избирателям
4 декабря нам предстоит сделать выбор, от которого во многом будет зависеть судьба России, республики, района и каждого из нас. Либо мы продолжим поступательное развитие промышленности, сельского хозяйства

Голосование на твц право голоса сегодня
Учитывая нынешнюю ситуацию, которая складывается в стране и в мире, создана современная программа "Право голоса". В ней будут принимать участие политические деятели и всевозможные представители власти.

Простор агентство недвижимости
Агентство недвижимости "Простор" было создано летом 2000-го года. Основой компании стал опытный коллектив сотрудников, работавших вместе на рынке недвижимости Москвы с 1998 года. Базовым направлением

Голосование на твц право голоса
Российское ток-шоу «Право голоса» сняли с эфира из-за драки с политологом Томашем Мацейчуком из Польши, который во время записи передачи заявил, что жители России, в отличие, например, от

 
rss